Magyar hegesztő versenyző  a Szakmák Europa Bajnokságán, a EUROSKILLS 2014. versenyen

Az idén is megrendezésre került Szakmák Európa bajnoksága néven ismert rangos verseny a EUROSKILLS Franciaországban, Lille városában, ahol ismét a Mátrai Hegesztéstechnika Kft – nél végzett hegesztő tanuló, Szőke Péter képviselte Magyarországot hegesztés területén…

A versenyről készült összefoglaló videó

Sok-sok kép a versenyről elérhető itt:
 https://www.flickr.com/photos/worldskillsfrance/

A felkészülést a versenyzőnkkel csak május végén kezdtük meg a EuroSkills 2014-es versenyre, mivel az előzőleg nevezett versenyző jelöltünk  előrehaladása kb  70% -os szintnél megállt és úgy éreztük elérte kézügyességének és tehetségének korlátait. Úgy ítéltünk meg, hogy ez kevés lesz a megcélzott középmezőny eléréséhez is.
Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk a szponzorral, hogy versenyzőt váltunk és egy az idén a Szakmasztáron ezüst érmet szerzett tanulónkkal folytatjuk tovább a felkészülést/felkészítést… Itt sajnos időt veszítettünk és új felkészítési ütemet kellett kidolgoznunk a rendelkezésre álló időintervallumra, de ezt sikeresen teljesítette az új  hegesztő versenyző jelöltünk.
A felkészítést előre tervezett program szerint végeztük kiélezve a várható versenyfeladatokra.  Napi 8 óra intenzív hegesztés következett a Magyarországot képviselő fiatal hegesztő számára 3 hónapon keresztül, amely időszak alatt megszerezte a verseny teljesítéséhez szükséges speciális ismereteket és begyakorolta a legkritikusabbnak ítélt feladatokat…
A felkészítés végén a kiutazás előtt úgy ítéltük meg, hogy versenyzőnk magabiztos és megfelelően begyakorolta a különböző feladatokon előforduló kritikus helyzetek, csomóponti összekötések megoldását.
A verseny 3 napon át tartott és négy modulból állt. A versenynapokon a hegesztők reggel  8-tól délután 17 óráig dolgozhattak, a szakértők ezután kezdték meg éjszakába nyúlóan a modulok hegesztett kötéseinek értékelését, amelyet 3 fős munkacsoportokba tömörülve vizsgáltak minden nap.
A vizuális anyagvizsgálatokon túlmenően a tompa varratokat lemez és cső esetén is ipari radiográfiai vizsgálatoknak vetették alá, a sarokvarratos kötéseket pedig törésteszt alapján is értékelni kellett. A 2. modul komplex hegesztési feladatát, ami egy nyomástartó edény hegesztését jelentette a vizuális anyagvizsgálatok mellett nyomáspróbának vetették alá, ahol 70 bar nyomásértéket kellett kibírnia szivárgás mentesen.

Az első modul a hegesztés alapjaira épült, ami alapján képet lehetett formálni a versenyzők felkészültségről. Ez a modul 4 különböző feladatból állt, amiket előre nem lehetett tudni, csak az első versenynapot megelőző gyakorló napon tudták meg a versenyzők a konkrét feladatokat… A feladatok kiválasztásában a szerencse sem kedvezett a versenyzőknek -hiszen sorsolással döntötték el a szakértők, hogy melyik feladatot milyen hegesztési eljárással, milyen hegesztési pozícióban és milyen sorrendben végzik majd el a versenyzők – mivel sok bevontelektródás kézi ívhegesztési feladat kisorsolására került sor a legnehezebb hegesztési pozíciókban. A feladatok megoldása magas szintű precizitást és sok időt vett igénybe minden versenyzőtől…csak néhány versenyző tudta időben befejezni az első modult, de a sietség minden esetben a minőség rovására ment, amit az utólag elvégzett roncsolásmentes-, és roncsolásos anyagvizsgálatok is igazoltak. A második modul egy komplex feladat, egy nyomástartó edény hegesztése volt 111, 135, 136 és 141 – es kézi ívhegesztési eljárásokkal minden hegesztési helyzetet és technikát be kellett mutatni a versenyzőknek.

A harmadik modul feladata egy alumínium „doboz” szerkezet hegesztése volt, amely feladatnál már érzékelhető volt a versenyzőnk kapkodása, hogy időben be tudja fejezni a hegesztést és a nyomástartó edénynél elvesztett időből valamennyit vissza tudjon nyerni a rozsdamentes acél hegesztése előtt, annak érdekében, hogy esélye legyen a rendelkezésre álló idő alatt befejezni a feladatokat…( A négy modulra összesen 18 óra állt rendelkezésre.)
A negyedik modul egy rozsdamentes acélból készített szerkezet hegesztése volt, amire ideális esetben 2 óra állt a versenyzők rendelkezésére – ha tudták tartani az eredetileg meghatározott ütemtervet -, a magyar versenyzőnek sajnos csak 1 órája maradt az idővesztés miatt. A versenyzőnk erőssége volt a rozsdamentes acél hegesztése, így reménykedtünk abban, hogy gyorsabb feladat megoldásra is képes lesz  még ha a minőség rovására is megy a dolog, de sajnos ez nem sikerült… A 13 versenyzőből 3 nem tudta bejezni, 1 versenyző pedig el sem tudta kezdeni ezt a feladatot.
Egy ilyen színvonalas európai versenyen utolsó helyezettként végezni sem szégyen, hiszen ezen a szinten már nincsenek gyenge versenyzők, csak jó, jobb és még jobb felkészültséggel érkező versenyzők képviselték országaikat…

A  2. modul komplex hegesztési feladatának megoldásával túl sok időt töltött el – amiből Ő a verseny hevében nem érzékelt semmit -, majd miután szembesült azzal hogy kevesebb ideje maradt a 2 utolsó modulra elkezdett kapkodni, ami a minőség rovására ment és ráadásul a negyedik modul utolsó varratsorából 4 cm – t nem tudott befejezni, mivel a szigorú bírák elvették a 18 óra lejárta után a munkadarabját és nem tolerálták, hogy már csak centiméterek vannak hátra a feladat sikeres teljesítéséhez… Én az gondolom, hogy ha ezt sikerült volna befejezni helyezésben nem tudott volna előrelépni, de magabiztosan megugrotta volna a kiválósági érdemérmet jelentő 500 pontot!

Azt gondolom, hogy a mezőny felkészültségének és a versenytársak hegesztési tudásának tükrében reális volt a magyar versenyző által elért helyezés, sőt nem várt meglepetést okozott, hogy megelőzött több fejlettebb ipari kultúrával rendelkező országok versenyzőit is, például a francia, brit, holland, és orosz versenyzőket is…

Összegezve a látottakat elmondható, hogy Magyarországon a hegesztés gyakorlati oktatásának szintjén tovább kell emelni ahhoz, hogy az európai élvonalához mi is felzárkózhassunk. Ez a folyamat már elkezdődött a magyar hegesztés oktatás reformjával akkor, amikor a MKIK nemzetközileg is elismert magyar hegesztő szakértők kezébe adta szakma és vizsgakövetelmények átdolgozását és az európai szintre történő emelését, de ez sajnos önállóan nem elégséges a megkövetelt európai szint eléréséhez. A legnagyobb problémát magyar gyakorlati képzés színvonalában és a gyakorlati szakoktatók felkészültségében látom.

Továbbra is azt tapasztalom, hogy nagyon kevés olyan hegesztés oktatással foglalkozó szakiskola van Magyarországon, amelynek gyakorlati szakképző helyeinek szakoktatói képesek lennének egy ilyen verseny feladatait a rendelkezésre álló idő alatt megfelelő minőségben elvégezni!

Akkor pedig, ha a szakoktató nem képes erre, mit várjunk a tanítványoktól, a képzésben résztvevő Tanulóktól…?

Szerintem az európai-, és nemzetközi szakmai versenyeken történő részvétel rendkívül fontos a magyar hegesztés oktatás számára, hiszen az egyes résztvevő országok legjobban felkészült hegesztést oktató gyakorlati képzőhelyeinek egymáshoz való viszonyának, kapcsolatának erősítésében fontos szerepet játszik a versenyen a szakértők között kialakuló barátságok, szakmai kapcsolatok, elismerések által keletkező lehetőségek, hogy bele láthassunk a nyugat és észak-európai képzőhelyek „műhely munkájába”, hogy tovább fejleszthessük a jelenleg is használt bevált jó gyakorlatokat, esetleg új technikák és képzési gyakorlatok elsajátítására és magyarországi bevezetésére, a szakoktatásba történő sikeres integrációjára is lehetőség nyíljon…

Továbbá fontos mondanivalója lehet a hegesztés oktatás szervezésében dolgozó szakemberek számára is egy ilyen rangos versenyen elért eredménynek, hogy reálisan be tudjuk sorolni magunkat az európai rangsorba, valamint hogy megmutathassuk a fejlett európai országok gyártó cégeinek érdemes Magyarországot választani a gyártási tevékenység, külföldre helyezésének célállomásaként, hiszen minden más közép-kelet európai országot sikerült a hegesztésben is magunk mögé utasítani, ami azt sugallja, hogy meg van a kellő potenciál a magyar fiatalokban, hogy európai szinten elvárt minőségben teljesítsenek a hegesztés területén…

Hegesztésben a  7. helyen végeztünk 13 ország közül, ami azt gondolom szinkronban van a magyar hegesztés oktatás jelenlegi helyzetével európai összehasonlításban történő besorolás tekintetében… és ne felejtsük el, hogy a legjobb eredményeket felmutató magyar gyakorlati képző intézményről beszélünk, amely a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés referencia oktató bázisa is egyben.

Számos éremmel a háta mögött a magyar csapat, évek óta Európa élvonalába tartozik, de 2018-ban még több figyelem hárul hazánkra, ugyanis Budapesten kerül megrendezésre a szakemberek Európa Bajnoksága.
Magyarország az induló 25 országból az előkelő 6. helyen végzett, összesen 4 arany, 2 ezüst és 5 bronzérmet és 2 kiválósági érdemérmet szerezve.

A csapat tagjait idén is elkísérte a versenyre, Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár, és Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy továbbfejlesszék gyakorlati ismereteiket a hegesztésben és össze is tudják mérni tudásukat a többi európai ország fiataljaival.

Mind a hazai Szakmasztár Fesztivál, mind a WeldCUP Nemzetközi Hegesztőverseny, mind az Euroskills és Worldskills világversenyeken minket képviselő magyar válogatott eredményes szereplésével motiválni tudja a fiatal hegesztőtanulókat, hogy még intenzívebben gyakorolják választott szakmájuk mesterfogásait, ugyanakkor bátorítást nyújt, hogy megállják helyüket a legmagasabb követelmények elvárásainak is.

2015-ben lesz a következő megmérettetés a Brazíliában, Sao Paolóban megrendezésre kerülő WorldSkills 2015 világbajnokságon, ahová 21 év alatti életkorú fiatal szakmunkások és szakmunkás tanulók nevezését várjuk!

ifj. Benus Ferenc az EuroSkills/WorldSkills versenyek hegesztési szakértője a Mátrai Hegesztéstechikai és Szakképzési Kft. képzés vezetője
A hegesztő szakma szponzora a ES/WS nemzetközi versenyeken a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft.

A felkészülés vezetője: Benus Ferenc a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója volt. A Magyarországot képviselő versenyző: Szőke Péter a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft gyakornoka volt.A Magyarországot képviselő szakértő: ifj. Benus Ferenc a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft képzés vezetője volt. Felkészítő gyakorlati szakoktató: Tóth György a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft gyakorlati oktatásvezetője volt.

A versenyen elvárt feladatok műszaki dokumentációja letölthető itt:

ifj. Benus Ferenc

az EuroSkills/WorldSkills versenyek hegesztési szakértõje
a Mátrai Hegesztéstechikai és Szakképzési Kft. képzési vezetõje.

SZŐKE PÉTER

Iskola / munkahely: Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.
Szakértője: Ifj. Benus Ferenc

Nem én választottam a hegesztést, hanem a szakma választott engem. Mindig is autószerelő akartam lenni. A középiskolát is közlekedési gépészként végeztem, ahol sokszor kelett hegeszteni és megtetszett. Már akkor jött az ötlet, hogy érettségi után hegesztőnek megyek, de inkább gépgyártástechnológia technikusit pályáztam meg de sajna rossz iskolát választottam.Nem tudtam érvényesülni így abba is hagytam. Ez után döntöttem úgy, hogy hegesztő leszek. Nem volt rossz döntés, nagyon jól esik hogy a szakma legjobbjai közé tartozhatok és ez állandó fejlődésre ösztönöz hogy minnél jobb lehessek.

A hegesztésben nagyon tetszik, hogy nélküle megállna a modern élet, mivel elengedhetetlen minden főbb területen: autógyártás,hajógyártás,csővezetékek,építőipar.

A felkészüléssel nagyon sok tapasztalatot tudok szerezni hisz szinte megállás nélkül végzem a munkát azokkal az eljárásokkal amik a versenyen lesznek, ezáltal egyre gördülékenyebben mennek a dolgok mind az anyag előkészítésekor mind a hegesztés végrehajtása során. Különösen jó hogy a legkorszerűbb hegesztőgépekkel dolgozunk így ezek beállítását és karbantartását is elsajátítom ami nagy előny az életben mivel ezek eléggé összetett gépek.

Szinte minden időmet a felkészülésnek szentelem mivel képességeimhez mérten a legjobb helyezést szeretném elérni a versenyen. Másodállásomról kelett még így lemondanom bár azt nem is sajnálom mivel végülis most azt csinálom amit szeretek és szeretnék is a jövőben.

Az én szakmámban nagyon fontos az erős koncentrációs képesség, jó kézügyesség,  türelem és persze nem utolsó sorban tanulékonynak kell lenni mivel nagyon sokféle ágazata van a szakmának. Elengedhetetlen a naprakészség, a gyakorlás.

A leendő versenyzőknek azt tudom tanácsolni hogy csak türelmesen, nyugodtan dolgozzanak a verseny alatt, a versenydrukk mindig ront a végeredményen.

A verseny után szeretnék mégtovább fejlődni és hegesztő szakmai oktatóvá válni hogy én is át tudjam adni tudásomat a következő generációknak úgy ahogy azt az én oktatóim tették.

Sok mindent szeretek a felkészítőimben de a legfontosabb hogy őszintén megmondják véleményüket a munkámról akkor is ha az nekem nem tetszik,  így mindig próbálok a jobbra törekedni hogy kivívjam elismerésüket.