A WorldSkills világversenyen hegesztés szakmában először képviseltette magát Magyarország.

E legrangosabb szakmai viadalon 52 ország 1045 18-21 év közötti versenyzője, összesen 47 szakmában mérthette össze tudását.
A Magyar csapat 15 versenyszámban 16 versenyzővel ált rajthoz a fiatal szakemberek világversenyén, újonc szakmaként először hegesztésben.

Magyarországot Koncsik Sándor a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. tanulója és versenyzője valamint ifj. Benus Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara versenydelegációjának legfiatalabb szakértője képviselték.

A magyar versenyzőről készült riport a gyöngyösi TV oldalán megtekinthető.

Magyar hegesztőtanuló a világ legjobbjai között

Magyarország 2013  – ban negyedik alkalommal indult a szakmák olimpiájának is nevezett  WorldSkills  szakmai világbajnokságon, amelyet az idén Németországban rendeztek meg 2013. Július 2-7 között Lipcsében.

E legrangosabb szakmai viadalon 52 ország 1045 18-21 év közötti versenyzője, összesen 47 szakmában mérthette össze tudását.
A Magyar csapat 15 versenyszámban 16 versenyzővel ált rajthoz a fiatal szakemberek világversenyén, újonc szakmaként először hegesztésben.

Magyarországot Koncsik Sándor a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. tanulója és versenyzője valamint ifj. Benus Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara versenydelegációjának legfiatalabb szakértője képviselték.

A magyar versenyző felkészítését a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. szakoktatói végezték Benus Ferenc ügyvezető igazgató szakmai vezetésével.
A szakértőknek 3 nappal a verseny előtt kellett érkezni és tanúbizonyságot tenni arról, hogy valóban felkészültek a verseny szabályaiból, az alkalmazandó értékelési szabványokból és az alkalmazott hegesztési eljárásokból, gépek-berendezések kezeléséből, valamint a verseny munkavédelmi szabályaiból is angolul. A vizsgáztatást a főszakértő végezte és amennyiben jóváhagyta a szakértő felkészültségét az értékelő/vizsgáló bizottságokba javasolta. Amennyiben nem ütötte meg az általa megkövetelt szintet úgy csak a verseny tisztaságának megfigyelésében és biztosításában vehetett részt a szakértő, de szakmai döntéseket nem hozhatott…

A magyar szakértő első versenye ellenére 1 vizsgáló bizottságban és 1 értékelő bizottságban is helyet kapott.
Az első versenynapon négy különböző feladatot kellett elkészíteni a versenyzőknek, akik előre csak annyit tudtak, hogy egy Ø114,3mm × 8,6mm cső-cső tompavarrat, Lv=10mm lemez-lemez tompavarrat, Lv=16mm lemez-lemez tompavarrat, és  Lv=12mm lemez-lemez sarokvarrat lesz a feladat. Az azonban, hogy melyik feladatot milyen pozícióban, többsoros varratok esetén melyik sort milyen eljárással kell elkészíteni csak a versenynapon derült ki, amelyet egy mellékelt rajz szerint kellett elkészíteni.

A feladat végrehajtását tovább nehezítette az a körülmény is, az alkalmazott hegesztési eljárás hegesztési paramétereit a versenyzőnek önállóan kellett beállítania sok esetben egy általa még soha nem használt hegesztőgépen…

Az első versenynapon alkalmazott hegesztési eljárások: 111, 135, 135/136

A versenyen feladat végrehajtásához előírt hegesztési pozíciók és hegesztési eljárások kiválasztása a verseny megkezdésekor sorsolással zajlott, azaz a véletlenre bízta a főszakértő egy kalapból történő húzással a versenyzők és szakértőik jelenlétében…

Az első napi feladatokra rendelkezésre álló idő 5 óra volt, amit a versenyzőnk szintidő előtt be tudott fejezni.
A második és harmadik nap egy szénacél nyomástartó edény komplex hegesztési feladata következett, ami a legtöbb pontszámot jelentő feladat volt. A feladat elvégzésére 10 óra állt rendelkezésre, amit a magyar versenyző a mezőnyből ugyancsak elsőként fejezett be…de sajnos a feladat megoldása közben elkerülte a figyelmét, hogy egy sarok-csomópontot nem sikerült tökéletesen összekötnie. A nyomáspróba során sajnos a hiba kiderült és engedett a nyomástartó edény, így a középmezőny végére esett vissza az addig kiválóan teljesítő magyar versenyző annak ellenére hogy gyönyörűen meghegesztette a szerkezetet, amin már minden hegesztési pozíció előfordult 4 kézi ívhegesztési eljárás( 111, 135, 136, 141 ) alkalmazását igényelve.

Az első három napon a magyar versenyző nagyon jól teljesített, de a 3. nap délutánján a nyomáspróba a versenyző és szakértője jelenlétében zajlott, hogy ne legyen vita az eredményét tekintve… ez a pszichés nyomás azonban a 4. versenynapi teljesítményére is rányomta a bélyegét és a vártnál gyengébben teljesített. Egy a pillanatnyi figyelmetlenség összességében oda vezetett, hogy míg az első 2 versenynapon mindössze néhány tized pontot veszített – amivel az meglepetést okozva az élmezőnyben haladt a legjobban teljesítők között – a legtöbb pontszámot jelentő komplex hegesztési feladat során a magas pontvesztéssel  a középmezőny végére esett vissza, és ezen sokat javítani már nem tudott…

Szénacél cső – és lemez rozsdamentes acél és alumínium hegesztési feladatok rajzai

 

A magyar versenyző végül a 26. helyezést érte el – s hogy érzékeltessem milyen szoros volt a mezőny – a 25. helyen végzett finn versenyző még Kiválósági érmet kapott teljesítménye alapján, amitől a magyar hegesztő 1,6 ponttal maradt el a 100 pontos értékelési skálán úgy, hogy közben a nyomáspróba során 20 pontot veszített!

A sokkal fejlettebb ipari kultúrával büszkélkedhető Németország versenyzője is csak a 22. helyet tudta megszerezni…érdekesség továbbá, hogy a 32. helyen végzett orosz versenyzőnek pedig az elért pontszáma „A Nemzet legjobbja” címhez is elegendőnek bizonyult!

Végül is 5 Kiválósági éremmel, emberfeletti teljesítménnyel az eddigi legjobb szereplésén van túl Magyarország a 42. WorldSkills versenyen Lipcsében. Sajnos nem sikerült meglepetést okoznunk a hegesztő versenyző szereplésével, de első nemzetközi versenyünkön a tisztességes helytállás volt a cél valójában…ezt pedig úgy érzem sikerült elérni mind a szakértő, mind pedig a versenyző tekintetében.

Szénacél nyomástartó edény hegesztési feladat

Az utolsó versenynapon alumínium és rozsdamentes acél feladatok következtek. A feladatok elvégzésére 5 óra állt rendelkezésre. Minden tompa és sarokvarratot gyök- és koronaoldalon 100% VT, minden tompavarratot 100 % RT roncsolás-mentes vizsgálattal kellett leellenőrizni, illetve a sarokvarratokat a roncsolásos eljárások közé tartozó törés vizsgálat segítségével értékelték a bizottságok. A  nyomástartó edényeket pedig nyomáspróba alá vetették, ahol is 85 bár víznyomást kellett 10 percen keresztül tartaniuk szivárgásmentesen.

Az alumínium és rozsdamentes komplex hegesztési feladatok esetén nehezítésként az előírt varratméreteket csak 1 sor alkalmazásával tették lehetővé a versenyzők számára, azaz ha az 1. sort valaki nem tökéletesen hegesztette meg nem volt lehetőség a kijavításra…
Az ellenőrzésre 100% VT és 100 % PT volt előírva a vizsgálóbizottságoknak.

Meglepetés volt számomra az a tény, hogy Ázsia felzárkózott Európához és Amerikához hegesztés területén, sőt legtöbb esetben magasabb szintű felkészültségről tettek tanúbizonyságot a versenyzőik.
A többi szakértővel történt  beszélgetések alkalmával szembetűnő volt, hogy még az afrikai és dél-amerikai országokban, valamint a közel-keleten is nagy hangsúlyt fektetnek a hegesztés oktatás fejlesztésére, s bizonyítékul szolgált az a tény, hogy helyenként meglepően modern technikákat mutattak be versenyzőik…

Összegezve a látottakat elmondható, hogy Magyarországon a hegesztés gyakorlati oktatásának szintjén emelni kell ahhoz, hogy a világ élvonalához mi is felzárkózhassunk… ez azonban csak a magyar gyakorlati szakoktatók felkészültségének magasabb szintre történő emelésével valósulhat meg!

A következő WorldSkills világversenyre 2015 nyarán kerül sor Sao Paoloban, Brazíliában, ahol minden országnak új versenyzővel kell érkeznie, hisz a szabályzat része, hogy mindenki csak maximum egyszer vehet részt versenyzőként eme rangos eseményen…