Nemzetközi Hegesztőverseny fiataloknak WELDCUP 2013 – már csak néhány hónap van a gyakorlásra…

Szeptemberben a hegesztésben újra mindenki arra a 15 európai ország fiatal versenyzőire figyel, akik részt vesznek a WELDCUP 2013 Nemzetközi Hegesztőversenyen, melyet 2013. 09. 18 -19 –én rendeznek meg a Schweissen und Schneiden Hegesztéstechnikai Világkiállítás és Vásár helyszínén Essen-ben, ahol 15 európai ország legtehetségesebb fiataljai mérik majd össze tudásukat a hegesztés területén.

Addig is a kérdés számunkra az, hogy a négy legelterjedtebb kézi ívhegesztési eljárás oktatásában milyen hatékonyságot tud Magyarország felmutatni, hol tartunk most…

A gázhegesztés (311), a bevontelektródás kézi ívhegesztés (111), fogyóelektródás kézi ívhegesztés (135/136/137/138) és a semleges védőgázas wolframelektródás kézi ívhegesztés (141) legmagasabb szintjét kell bemutatni versenyzőinknek, ha Európa élvonalába akarunk tartozni, ugyanis ezek a fiatalok még nincsenek 23 évesek – a Magyarországot képviselő versenyzők egyébként 18-20 év közöttiek – márpedig ezen hegesztési eljárások közül valamelyikben már „profiknak” kell lenniük mind elméleti, mind gyakorlati síkon, hogy esélyük legyen megelőzni a tőlünk fejlettebb iparral rendelkező országok legjobbjait is…

A WELDCUP hegesztőversenyt a DVS Német Hegesztési Szövetség hozta létre, mint európai versenyt a fiatal hegesztők számára az EWF Európai Hegesztési Szövetség támogatásával. Mostanáig 15 ország regisztrált és küldi legjobb fiatal tehetségeit e rangos eseményre. A verseny győztesei a fináléban a kínai győztesekkel mérettetnek meg a méltán nemes WELDCUP bajnoki címért.

A verseny elődje az a hagyomány, hogy Németországban évente megrendezik a már népszerű és jól ismert „fiatal hegesztők versenyét”. A német fiatal hegesztők már 10. alkalommal fognak versenyezni, a magyarok először szerepelnek ezen a nívós eseményen.

A WELDCUP-ot 2 évente tervezik újrarendezni a szervezők. Legutóbb Christian Golmann, Dominik Döhme, Klaus Leopold és Thomas Maske örülhetett az 1. helyeknek. A Schweissen und Schneiden Hegesztéstechnikai Kiállításon az egyes versenyszámokat különböző cégek szponzorálják. A DVS-nek sikerült találni még egy támogatót a hegesztés területéről: Maurice Mann, a jól ismert svéd ESAB cég marketing igazgatója személyében, aki az EWA Európai Hegesztő Egyesület elnöke és aki 2012. június óta látja el a hegesztési verseny védnökségét.

A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy továbbfejlesszék gyakorlati ismereteiket a hegesztésben és össze is tudják mérni tudásukat a többi európai ország fiataljaival. Mind a hazai Szakmasztár Fesztivál, mind a WELDCUP Nemzetközi Hegesztőverseny, mind az Euroskills és Worldskills világversenyeken minket képviselő magyar válogatott eredményes szereplésével motiválni tudja a fiatal hegesztőtanulókat, hogy még intenzívebben gyakorolják választott szakmájuk mesterfogásait, ugyanakkor bátorítást nyújt, hogy megállják helyüket a legmagasabb követelmények elvárásainak is.

HAJRÁ MAGYAROK!

A felkészülés vezetője: Benus Ferenc, a Mátrai Hegesztéstechnikai Kft. ügyvezető igazgatója
A Magyarországot képviselő versenyzők: Koncsik Sándor – Pintér István – Bozók András
A Magyarországot képviselő szakértő: ifj. Benus Ferenc
Felkészítő gyakorlati szakoktatóik: Tóth György és Szerencsés Fekete László