Megkezdődött a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills fiatal szakemberek világversenye Brazíliában, Sao Paulóban.

A versenynapokon 63 ország több mint 1200 versenyzője méri össze tudását 50 versenyszámban. Magyarországot 13 szakmában 14 fiatal szakmunkás képviseli. A rendezvény szervezői mintegy 200 ezer látogatóval számolnak.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szakképzésért felelős alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a mostani magyar csapat jóval nagyobb létszámú a korábbi évekhez képest, és remélhetően a magyar fiatal szakmunkásoknak az európai versenyeken mutatott eddigi sikeres szereplései a WorldSkills világversenyen is folytatódnak.

A kamara alelnöke szerint a magyar szakképzés színvonalának emelése, a duális képzés fejlesztése is szerepet játszik abban, hogy egyre jobb eredményt érnek el a magyar fiatal szakmunkások a különböző nemzetközi versenyeken.

Megjegyezte: a kamara a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából évek óta szervezi és eredményesen működteti a szakmunkás tanulók versenyét, ezáltal sikerült egy olyan válogatórendszert kialakítani, amelynek révén már csak a legjobbak jutnak el a szakmák világversenyére.

Bihall Tamás hangsúlyozta, a magyar szakmunkások felkészülése egyre szervezettebb, a fiatalok lelkes hozzáállása pedig alkalmassá teszi a csapatot arra, hogy a szigorú feltételek mellett zajló versenyeken szép eredményeket érjenek el.

A kamara alelnöke az esélyeket latolgatva úgy fogalmazott, hogy a mostani WorldSkills csapatverseny első tíz helyezettjének többsége valószínűleg ázsiai lesz, ott egy versenyzővel öt évig készülnek az ilyen megmérettetésre. Szerinte Magyarország szereplését akkor lehet majd sikeresnek mondani, ha a különböző mutatók alapján összeállított ország-rangsorban a mezőny első felében, a 20-25. hely között végez. Az egyéni versenyben akár lehetnek kedvező meglepetések, az eddigi tapasztalatok alapján a magyar fiatalok erősek a mechatronikai, a faipari és az információs technológiai szakmákban, illetve egyre jobbak a szépségiparágban, az ápolás és gondozás területen indulók is – mondta Bihall Tamás.

(MTI)

A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. által felkészített versenyző a 37 induló országból 496 ponttal a 19. helyet érte el.

Az eseményen készült képek: