A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. támogatást nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által hirdetett Baross Gábor Innovációs Program kutatás-fejlesztési projektjében.

A projekt keretében 2006. augusztusában megvalósult a „Csúcstechnológiát képviselő virtuális hegesztési környezet magyarországi bevezetése és alkalmazása a hegesztőképzésben” témájú beruházás.

Az un „virtuális hegesztési környezet (WAVE)” alapjában véve egy számítógép által vezérelt szimulációs berendezés, amelynek a segítségével a gyakorlati feladatokat a megfelelő hegesztési eljárással, az előírt  hegesztési helyzetekben lehet begyakorolni.

A berendezés nem csak segíti, ellenőrzi és értékeli a tanuló által végzett munkát, hanem a hibák kijavításához  megmutatja a helyes hegesztési módot is.

Az eszköz alkalmazása számos előnyt hordoz. Nem egyszerűen csak cégünk szakmai színvonalát növeli, hanem jelentős szerepet játszhat a magyar hegesztők európai szintű felzárkóztatásában, továbbá a munkaerő-piaci követelményeknek, szakmai elvárásoknak megfelelő képzés hatékonyságát is nagy mértékben növeli.

Az eszköznek a képzésbe történő bevezetése voltaképpen a gazdasági hatékonyság fokozásának elvét követi.

Csökkenti az oktatás során felmerülő járulékos költségeket(anyag, energia stb.), sőt környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel nincs káros anyag kibocsátás és segíti a tudás precíz, biztonságos és balesetmentes elsajátítását.

A „WAVE” a képzés területén nem csak egy teljesen új technológiai megoldást kínál, hanem alkalmazkodik a megváltozott szakmai követelményekhez is.

Célunk lényegében az, hogy az eszközzel a hegesztőképzés gyakorlati színvonalát emeljük, és folyamatosan igazodjunk a változó szakmai és piaci elvárásokhoz, méghozzá ezeknek a követelményeknek megfelelő korszerű tudás biztosításával.