Öt magyar aranyérem a szakmák európai versenyén

Magyarország 3. alkalommal indított versenyzőket a fiatal szakmunkások európai versenyén első alkalommal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.A belgiumi EuroSkills Spa-Francorchamps 2012 versenyen a 20 fős magyar csapat 11 versenyszámban 15 szakmában mérte össze tudását, felkészültségét Európa 22 nemzetének csapatával.

A 23 országból több, mint 400 versenyző versengésében csapatunk az átlagpontszámok alapján az előkelő 6. helyen végzett.
Öt arany, egy ezüst, öt bronz és két kiválósági érem minden várakozásunkat felülmúlta.

Aranyérmeseink:    Losonczy László, Ulrich István – Mechatronika csapat
Berkes Gábor – Bútorasztalos,
Ónodi Zoltán – Épületasztalos,
Csőke János, Kreszán Kristóf Dárius, Zeke Sándor – Vállalti ICT Team csapat, Berkes Gábor, Ónodi Zoltán, Sárvári Ádám – Faipari  technológiák csapat.

Ezüstérmeseink:    Kókai Renáta, Takács Diána – Virágkötő csapat,

Bronzérmeseink:    Hintenberger Máté – Fodrász,
Nagy Dávid, Világosi Zoltán – Ács csapat,
Varga Alexandra Beáta – Karbantartó tisztítóspecialista,
Jessica Kaskova magyar nemzetiségű szlovákiai versenyző – Pincér,
Berki Zsolt, Jessica Kaskova – Szakács, pincér csapat.

Kiválósági érmet nyertek:     Szabó Zsolt – Festő versenyző
Berki Zsolt – Szakács versenyző

A hegesztő szakmában először mérette meg magát „Magyarország legjobbja” nemzetközi színtéren, aki egyébként a gyöngyösi József Attila Szakiskola tanulója volt és a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft- nél tanulta meg a szakmát. A SzakmaSztár előválogatóján a legjobb eredményt érte el így kivívva magának az európai versenyre a kvalifikációt. Köztudott az a tény, hogy a nyugat-európai fejlett iparral rendelkező országok fémipari szakképzése képviseli a legmagasabb szintet, amihez Kelet-Európa szeretne felzárkózni…Ebben a régióban egyébként Magyarország volt az első aki megreformálta / aktualizálta a hegesztő ipari szakképzés tematikáját és követelményrendszerét tekintve. A versenyt megelőzően 3 hónap intenzív napi szintű felkészülés után reményekkel teli indultunk el Belgiumba.  A magyar versenyző Gergely Péter volt a legfiatalabb a rangos mezőnyben ahol végül 8. helyen végzett 15 ország indulói közül, megelőzve a több nemzetközi versenytapasztalattal rendelkező idősebb versenyzőt indító Litvánia, Ciprus, Norvégia, Málta és Spanyolországot.

Sőt, a kitűzött céltól végül csak néhány pont választotta el Pétert. Mivel újoncok voltunk és nem tudtuk milyen felkészültségű ellenfelek lesznek a többi ország képviseletében – ezt tűztük ki teljesíthető célként: elérni a „kiválóság” érdeméremhez szükséges pontszámot és majd meglátjuk, hogy ez hányadik helyhez lesz elég…

Szénacél nyomástartó edény hegesztési feladat

Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés egyik „hegesztési nagyköveteként” évek óta nyomon követem a hegesztés oktatásban történő változásokat -ismerem a többi európai ország oktatási rendszerét és annak követelményeit is-  így ezen információk ismeretében a dobogós helyek megszerzésére irreális cél lett volna… A valóság az, hogy a versenyzők felkészültségét és gyakorlottságát figyelembe véve biztos vagyok, hogy ebben a mezőnyben az első ötbe esélye sem lett volna bekerülni a magyar versenyzőnek, még akkor sem, ha „élete eddigi legjobb teljesítményét” nyújtja …!

Korrozióálló hegesztési feladat

A feladatok nehézségi foka és bonyolultsága messze meghaladta a jelenlegi magyar gyakorlati képzés színvonalát. Az értékelési előírások szintén a legszigorúbb kategóriát képviselték: gyakorlott minősített hegesztő szakemberek veszélyes üzemi körülményekre tervezett és megfeleltetett követelményrendszere volt az irányadó az értékelés során! A jelenleg érvényben lévő OKJ ugyan már tartalmazza mind a feladatok-, mind az elvárt értékelés színvonalát, azonban a gyakorlati szakoktatók felkészültsége – sok esetben nem túlzás – „alul képzettsége” nem biztosítja e kívánt színvonalnak történő megfelelést…

Úgy gondolom, fontos volt „fiatal versenyzőnknek” megtapasztalnia milyen tempóban és milyen minőségben kell dolgoznia ahhoz, hogy Ő is dobogóra állhasson egyszer egy ilyen „nívós” nemzetközi mezőnyben. Ehhez minden szükséges készséggel rendelkezik; kitartó munkával és folyamatosan ellenőrzött felkészüléssel a 2013-ban esélye lesz egy jobb eredmény elérésére a Világbajnokságon.

Alumínium hegesztési feladat

Megkérdeztem a versenyzőt is, hogy Ő mit gondol az Európa Bajnokság után:

– „Mióta önálló gondolkodással rendelkezem, mindig vágytam arra, hogy bármit cselekszem az életben azt siker és megbecsülés övezze.
Szerencsésnek mondhatom magam, mivel olyan emberek segítik a munkámat, akik elméleti és gyakorlati szinten is példás eredményekkel büszkélkedhetnek. Az Euroskills 2012. verseny számomra sok tapasztalatot és élményt adott. Életem első meghatározó megmérettetésén szembesültem azzal, milyen egy profi versenyen, magas színvonalú körülmények között küzdeni.  Elmondhatom, hogy teljesen más mint egy hegesztőműhelyben gyakorolni és megadott szintidőre teljesíteni egy feladatot…Milyen is az, hogy szakmailag megmérettetni. Mérlegelni és látni azt, hogy jó és nagyon jó kivitelezés között mekkora lehet a különbség. Rájöttem, hogy számomra nem csak az az érték, hogy milyen eredményt értem el, hanem az is, hogy milyen embereket ismertem meg. Barátokkal gazdagodtam, olyan szakmai tanácsokat kaptam, amiket a jövőben biztosan kamatoztatni tudok.

Kivitelezés és ellenőrzés közben a magyar csapat

Gergely Péter versenyző és ifj. Benus Ferenc szakértő
Hálás vagyok, hogy csupa jó emberrel tölthettem ezt az időszakot, és reménykedem benne, hogy ezekkel a lehetőségekkel élve szakmailag magasabb szintre jutok és kövekező versenyem alkalmával már éremszerzéssel járulhatok hozzá országunk nemzetközi megítéléséhez.”

Én, mint Péter szakértője összességében nem vagyok elégedetlen a teljesítményével, azt gondolom méltóan képviselte Magyarországot. A sikeres szereplés hátterében  többek között a hegesztő versenyző felkészülését támogató szponzorok, legfőképpen a MÁTRAI Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft gyakorlati szakoktatói és hegesztő műszaki szakértője áll, de meggyőződésem, hogy rendkívül fontos volt a pszichológusok, trénerek és a kamara professzionális munkája az ideális versenyzési feltételek megteremtésében! 

Ifj. Benus Ferenc
képzés vezető
MÁTRAI Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft.