2010. október 27-én és 28-án került sor a Galántai Műszaki Szakközépiskola képzési központjában a „VIRTWELD – virtuális hegesztési technológia beillesztése hegesztők és hegesztő szakemberek képzésébe” projekt keretén belül egy hegesztő-szimulátor bemutatására.

A bemutatás során elhangzott Ing. Ľuboš Mráz, PhD. a Bratislavai Hegesztő Kutatóintézet munkatársa „A legújabb irányzatok a hegesztők és hegesztő szakértők oktatásában” című előadása, valamint ifj Benus Ferenc úr, a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. oktatási igazgatójának előadása „Virtuális valóság a hegesztő képzés számára , avagy Hegesztők képzése virtuális környezetben” címmel).

Az előadások során bemutatták a VIRTWELD, EuroMECCA és WELDICTION PLUS projektek oktatásfejlesztési eredményeit az információs technológiák szakoktatásban történő kihasználásának lehetőségeiről.

A rendezvényt, amely Ing. Ivan Igrici, a Galántai Műszaki Szakközépiskola igazgatójának védnöksége és Ing. Beáta Kissová szakmai felügyelete alatt zajlott, megtisztelte jelenlétével Mr. Štefan Murárik, Nagyszombat megye közigazgatási részlegének igazgatója, a testvériskolák képviselői Magyarországról és Csehországból, valamint a közeli műszaki szakközépiskolák képviselői, akik a hegesztést alternatív választható tantárgyként tanítják.

Az összejövetel célja a szakmai képzésben alkalmazható új lehetőségek megismerése volt. Fontos, hogy  érdekesebb, hatékonyabb, olcsóbb és könnyebb legyen a hegesztés oktatás – a piszkos, poros és veszélyes körülmények helyett  okos,  biztonságos  és tiszta oktatási környezettel helyettesítsük.

A Mátrai Hegesztési Intézet oktatási igazgatója, Benus Ferenc úr mutatta be a CS WAVE rendszerét, amely egy hegesztő munkapadból, irányító központból és szerver egységből áll. A hegesztési munkát a gép fő munkaeszközén a virtuális hegesztő munkapadon végzi a felhasználó. A munkapad egy motorizált oktatásra kifejlesztett készülék nagy  digitális képernyővel, ultrahangos mozgásérzékelőkkel ,  gravitációs szenzorokkal és valódi hegesztő eszközökkel. A diákok a munkapad és a hegesztő eszközök segítségével tanulják meg és gyakorolják be a különböző hegesztési kötéstípusokat és pozíciókat.

A hegesztő szimulátor kézi ívhegesztéseket, védőgázas fogyóelektródás hegesztést és bevont elektródás kézi  ívhegesztést képes oktatni. A wolframelektródás védőgázas ívhegesztés jövő márciusától ugyancsak oktatható lesz a CS WAVE segítségével… A szimulátor az eljárások magabiztos kezeléséhez szükséges mozgáskoordináció és reagáló-képesség elsajátítására, fejlesztésére és a hegesztés során előforduló helyes mozdulatok begyakorlására hatékonyan használható.

Az oktató legfontosabb eszköze a CS WAVE vezérlőközpont, amely lehetővé teszi a diákok megfigyelését és ellenőrzését, valamint a fejlődésük elemzését a képzés alatt. A CS WAVE szervere a feladatok részletes adatbázisáért felel,  biztosítja a zavartalan kommunikációt az egyes részegységek között,  azonosítja a diákokat, rögzíti az eredményeiket. Lehetővé teszi az információk átvitelét és feldolgozását az egyes munkapadok és az irányító egységek között.

Az említett hegesztés oktató berendezést rendkívül nagy érdeklődés kísérte a nyílt napok alatt, és egyúttal mintegy 150 általános iskolás végzős diák ki is próbálhatta saját kézügyességét és képességeit. Néhány diák rendkívüli jó kézügyességről  tett tanúbizonyságot annak ellenére, hogy életükben először „hegesztettek”.

Mivel a hegesztés oktatás ilyen formája nemcsak érdekes, hanem maximálisan takarékos is, reméljük, hogy sikerül anyagi eszközöket biztosítani a megvásárlására, mert a szimulátort nemcsak iskolánk diákjai, hanem távolabbi iskolák diákjai is használhatnák, sőt a felnőtt hegesztők továbbképzésében is nagy szerephez juthatna.

Mgr. Eva Hanzelová
A Galántai Műszaki Szakközépiskola igazgatóhelyettese