Megkezdődött az érdemi munka a pályázati célok megvalósítása érdekében.

I. A konzorcium partnerei 2015. november 24-25 napokon megtartották első találkozójukat Porto Salvoban, Portugáliában az Európai Hegesztési Szövetség szervezésében mint főpályázónál. A pályázatban partnerként dolgozó cégek vesznek részt, országonként 3 szervet: a jogi, oktatási és szakmahálózati képviselőkként, Portugáliából, Spanyolországból, Belgiumból, Norvégiából és Magyarországról.Magyarországot a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Intézet, valamint a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesület képviseli a projektben. Az első találkozón 3 területen történt érdemi munka:

 1. minden partner ppt. előadásban mutatta be szervezetét és azon személyeket, akik menedzseri, tanárkutatói, műszaki és adminisztratív feladatok látnak el.
 2. az elvégzendő feladatokat 10 munkacsoportban kell elvégezni 36 hónap alatt. A Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizgálati Egyesülés a minőségirányítási feladatok elvégzéséért felelős, mint munkacsoport vezető. Ennek keretében Minőségirányítási Kézikönyvet és szakkifejezéseket magyarázó un. Glossary-t készített és bocsátott a többi partner rendelkezésére. A Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. az Európai Kiemelt Hegesztő szakképesítés megszerzéséhez szükséges módosított újrafejlesztett tematika alapján lebonyolított 40 órás un. kisérleti (pilot) tanfolyamok országonkénti lebonyolításért és a tapasztalatok értékeléséért a felelős, mint munkacsoport vezető.
  Minden munkacsoport vezető beszámolt a csoportban végzendő feladatokról.
 3. A találkozó záró részében az EWF képviselője összefoglalta a jegyzőkönyvbe tervezett megállapításokat, és egy elvégzendő feladatot és ütemtervet javasolt és fogadtatott el a partnerekkel.

A következő konzorciumi találkozó helye Oslóban Norvégiában lesz 2016. május elején.

II. A magyar partnerek 2016. február 19-én Visontán a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. vendéglátásában nemzeti találkozót tartottak az aktuális feladatok áttekintése érdekében. A rövid bemutatkozást követően.

 1. minden munkacsoport célkitűzései, feladatai átbeszélésre kerültek a következő bontásban:
  • WP1 - Az európai és a nemzeti képesítési rendszerek összehasonlítása, elemzések, kutatásfejlesztések (Needs analysis and Research and Comparsion of NQF/EQF)
  • WP2 - Az Európai Kiemelt Hegesztő, szakképesítés dokumentuma (Design of European Welding Practitioner Los Standard)
  • WP3 - Az Európai Kiemelt Hegesztő képesítés és az európai keretrendszerek kapcsolat (Alignment between EU tolls /EQF & ECVET/ and the EWP qualification)
  • WP4 - A harmonizált RPL rendszer kifejlesztése a hegesztési szektorban ( Development of an harmonized RPL scheme for welding sector)
  • WP5 - A rendszer alkalmazása és vizsgálata nemzeti szinten (Implementation and testing at national level)
  • WP6 - Az eredmények megismertetése terjesztése (Dissemination of results)
  • WP7 - Az eredmények hasznosítása a pályázat lezárása után (Exploitation of results)
  • WP8 - Értékelés (Evaluation)
  • WP9 - Minőségbiztosítás (Quality Assurance)
  • WP10 - Projektirányítás (Management)
 2. Döntés született a projekt eredmények terjesztése érdekében alkalmazott eszközökről és azok dokumentálásában, a projekt logó és a szövegezések alkalmazásában.
 3. Döntés született a WP1 munkacsoportban végzendő feladatok operatív módszereiben, azaz a konzorcium által összeállított felmérő kérdéslista nemzeti partnerenkénti elosztásában, majd azok értékelésétől a későbbiek során, a 100 szükséges kérdéslista partnerenkénti egyenlő elosztásában.
 4. Áttekintésre került a pénzügyi elszámolások szabályai és dokumentumai.

Az érdeklődők további információkat olvashatnak a konzorciumai honlapon: www.makeitproject.eu illetve a nemzeti partnerek honlapjain. A következő nemzeti ülés időpontja és helye Egerben lesz augusztus végén.